http://www.information.dk/308970
Skriveøvelse: McDonald’s er også
Gastronomi
Jeg vil i denne opgave beskæftige mig med artiklen ”McDonald’s er også gastronomi” og analysere argumentationen og hvorvidt jeg synes den er tilstrækkelig og i det hele taget realistisk i forhold til artiklens emne.
I artiklen hører vi både for og imod at McDonald’s og andre
fastfood-kæder er gastronomi.
Jeg ser at påstanden i denne artikel er ikke direkte fra Ulla Holm, men er forskellige påstande hvoraf man til sidst i teksten er med på at fastfood er gastronomisk. Jeg kan se flere steder i starten af teksten, at Ulla hælder til at det er fastfoodelskerne som har ret, f.eks. hvor at hun skriver”– faktisk nævnes det…” og ” Men ikke en eneste sundhedsformaning var her at spore” hvilket lyder meget som om at hun bruger styrkemarkører her.
Jeg ser at påstanden i denne artikel er ikke direkte fra Ulla Holm, men er forskellige påstande hvoraf man til sidst i teksten er med på at fastfood er gastronomisk. Jeg kan se flere steder i starten af teksten, at Ulla hælder til at det er fastfoodelskerne som har ret, f.eks. hvor at hun skriver”– faktisk nævnes det…” og ” Men ikke en eneste sundhedsformaning var her at spore” hvilket lyder meget som om at hun bruger styrkemarkører her.
Jeg ser en form for gendrivelse da der skrives om fastfood i
Paris hvor der i sidste sætning står ”Til gengæld blev det nævnt som et plus,
at ingredienserne var lokale, at osten var ægte og pommes fritene hjemmelavede”
og som jeg tager som en form for ”svar før spørgsmål” hvor at hvis nogen skulle
påstå at franskmændene holdt mere af ”forarbejdet mad” så kunne det modbevises
her. Der synes jeg dog at der bliver generaliseret, da jeg ikke mener at
fastfood er ”lovprist” herhjemme, bare fordi det er ”hjemmelavet eller lokalt.”
og fordi franskmændene er til fedtede burgere og karamelliserede kartofler er
vi i Danmark da ikke snobbede. Fastfood er usundt og det er der ingen der kan
argumentere imod. Selvfølgelig er der forskellige grader som at Pizza Hut er
meget fedtholdigt i forhold til f.eks. Sunset Boulevard, hvilket indeholder
friskere råvarer og er ikke ligeså forarbejdet som de ”fede” steder. Jeg har
lidt baggrundsviden om sund fastfood og jeg har hørt at Pitabrød er en af de
sundeste ting man kan bestille på en fastfood-restaurant. Selvom man skulle tro
at fisk er det sundeste at finde, så tager man fejl. Jeg har kigget lidt på
nettet og fundet den her artikel hvor ekstrabladet har, sammen med en
ernæringsekspert, undersøgt flere kendte fastfoodkæder. Der står at en
fiskefilet er mere energiholdig end en pitasandwitch, pølser, burgere og sågar
forårsruller. – Kilde: http://ekstrabladet.dk/kup/fodevarer/article1137389.ece
Da jeg læste artiklen, blev jeg lidt i tvivl om hvor Ulla
tog parti da det virker som om påstanden ikke er helt entydig. Ulla skriver på
linje 18, at ”..for mig at se, at dæmoniseringen af fastfood ikke hviler på
fedtprocenter og folkesundhed, men snarere om det, de store multinationale
fastfoodkæder repræsenterer: det forarbejdede, masseproducerede og globale”
og da hun skriver ”for mig at se”, som er en svag styrkemarkør, virker det ikke som om hun er sikker på hvilken af de to påstande hun hælder til, men senere ser vi tydelige tegn på at hun er fastfood elsker som mener vi bør spise præcis hvad vi lyster, men er dog trykket af normerne, men argumenterer dog for at bryde dem.
og da hun skriver ”for mig at se”, som er en svag styrkemarkør, virker det ikke som om hun er sikker på hvilken af de to påstande hun hælder til, men senere ser vi tydelige tegn på at hun er fastfood elsker som mener vi bør spise præcis hvad vi lyster, men er dog trykket af normerne, men argumenterer dog for at bryde dem.
De to påstande.
-Den ene påstand siger at McDonald’s også er gastronomi.
Deres belæg ligger som henvisninger til erfaring med fastfood i Frankrig og dertilhørende reaktioner omkring det lokale fastfood deriblandt undersøgelser. Her er de positive og den fede mad ”lovprises” ligefrem. Der skrives også om udtalelser fra chefkokken Ferran Adriá fra en prisbelønnet restaurant, El Bullí. Han udtaler også positivt omkring McDonald’s, men ser det fra en anden vinkel, nemlig den alternative. Han mener at hvis det er det billige og velsmagende man søger, så er fastfood altså alternativet.
Deres belæg ligger som henvisninger til erfaring med fastfood i Frankrig og dertilhørende reaktioner omkring det lokale fastfood deriblandt undersøgelser. Her er de positive og den fede mad ”lovprises” ligefrem. Der skrives også om udtalelser fra chefkokken Ferran Adriá fra en prisbelønnet restaurant, El Bullí. Han udtaler også positivt omkring McDonald’s, men ser det fra en anden vinkel, nemlig den alternative. Han mener at hvis det er det billige og velsmagende man søger, så er fastfood altså alternativet.
-Den anden påstand er imod fastfood og bruger belæg som
hviler på snobbede meninger om fastfood og også en del uvidenhed. Der er
udtalelser hvor der menes at fastfood er ansvarligt for fedmeepidemien i USA.
De kommer ind på mange punkter af kritik i denne påstand. Der er både om sund
fornuft, kostråd og normer, som er imod det masseproducerede og forarbejdede og
mener at det er et tabu.
Min mening.
Jeg kan selv rigtig godt lide fastfood. McDonald’s, Burger King eller en Dürum rulle fra det lokale pizzaria. Det er meget usundt og sætter både præg på kroppen ift. Fysisk aktivitet men også hvordan man har det mentalt. Hvis man spiser meget fedtholdig mad, får man ofte mere end anbefalet og tit også meget sukker. Sukker giver et energiboost som virker i kort tid og derefter bliver krop og hjerne træt og vil have mere.
Jeg mener at hvis man kan styre sig og holde sig inden for de anbefalinger der bliver påbudt, så kan man sagtens spise lige hvad man vil, men hvis man tager på, får uren hud, bliver træt og sliksulten hele tiden er det tydeligvis tegn på man bør skære ned. Jeg kan godt se at der er mange belæg for at det er lige så godt som anden mad og self. kan det være det, men hvis man spiser en stor menu med burger, pommes friter og en stor cola, eller en hakkebøf med en salat og ovnbagte kartofler som er krydret med andet end salt fra eksempelvis Jensens bøfhus, så er det altså mange timers mæthedsfornemmelse i det sidstnævnte måltid.
Jeg kan selv rigtig godt lide fastfood. McDonald’s, Burger King eller en Dürum rulle fra det lokale pizzaria. Det er meget usundt og sætter både præg på kroppen ift. Fysisk aktivitet men også hvordan man har det mentalt. Hvis man spiser meget fedtholdig mad, får man ofte mere end anbefalet og tit også meget sukker. Sukker giver et energiboost som virker i kort tid og derefter bliver krop og hjerne træt og vil have mere.
Jeg mener at hvis man kan styre sig og holde sig inden for de anbefalinger der bliver påbudt, så kan man sagtens spise lige hvad man vil, men hvis man tager på, får uren hud, bliver træt og sliksulten hele tiden er det tydeligvis tegn på man bør skære ned. Jeg kan godt se at der er mange belæg for at det er lige så godt som anden mad og self. kan det være det, men hvis man spiser en stor menu med burger, pommes friter og en stor cola, eller en hakkebøf med en salat og ovnbagte kartofler som er krydret med andet end salt fra eksempelvis Jensens bøfhus, så er det altså mange timers mæthedsfornemmelse i det sidstnævnte måltid.
I denne artikel synes jeg der bliver bragt både gode og
dårlige belæg. Hvor de bruger en udtalelse fra en ”anerkendt” kok, synes jeg
overhovedet ikke at det er et godt nok belæg for at fastfood er ok, men hvis de
så havde brugt faktuelle undersøgelser eller langvarige tests af maden, så
ville argumentationen virke stærkere.
Jeg synes at der er en hjemmel som siger at vi skal spise
hvad vi lyster og ikke tage os af alle de gammeldags meninger om fastfood. Der
bliver til sidst i artiklen påpeget kraftigt at vi er for traditionelle da Ulla
siger, og jeg citerer ” Kom ud af jeres stenalderhuler og vis
lidt respekt for de Chili Cheese Tops, vi elsker, men ikke må kunne lide.”Hvilket
fortæller om vore normer og at alt det usunde er tabu.
Jeg kan se at den overordnede hjemmel i teksten er at vi
skal spise som vi vil og ikke være så kritiske overfor det forarbejdede og
masseproducerede. Det er en udmærket hjemmel og jeg synes den har et godt
budskab. Man skal ikke være så kritisk, men man skal heller ikke tage for let
på undersøgelser og fakta om maden. Alt er usundt i overdrevne mængder, så hjemmelen
kan skæres ned til 3 ord.
Alt med måde.
Alt med måde.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar